Voordat u aan dit artikel begint, zorg er dan voor dat u eerst het artikel "Menu Beheer: Algemeen overzicht" heeft gelezen.

Dit artikel zal u stap voor stap instructies krijgen over hoe je een basis menu kunt maken. Als u klaar bent, kunt u door naar het volgende artikel "Menu Management: Advanced Settings" waarin de geavanceerde instellingen en functies worden besproken.


OPMERKING: Als u een van de volgende stappen niet kunt uitvoeren, ligt dat aan de instellingen van uw gebruikersrechten. Als u denkt dat uw gebruikersmachtigingen onjuist zijn, neem dan contact op met uw beheerder om ze te laten wijzigen. Alleen uw beheerder is gemachtigd om wijzigingen aan te brengen in gebruikersrechten. 


Inhoud

Stap 1: Dashboard 

Stap 2: Menu

Stap 3: Rooms 

Stap 4: Courses

Stap 5: Modifier groups en modifiers

Stap 6:  Reporting groups

Stap 7: Product categories

Stap 8: Products

Stap 9:  Combos

Stap 10: Discounts 

Stap 11: Menu Push


Stap 1: Dashboard 

Om te beginnen, logt u in op uw dashboard en klikt op “Menu” en vervolgens op “Corporate”.

Dit opent nu de Menu Beheer tool.


Stap 2: Menu 

Klik op "Menu" op de bovenste balk.

U ziet nu de optie om een "New Menu" toe te voegen. Klik hierop.

 

Er verschijnt een venster waarin u het menu een naam kunt geven en waarin u het nieuwe menu uit een bestaand menu kunt kopiëren. 

Meerdere menu's worden gebruikt om verschillende product beschikbaarheid en prijzen naar verschillende locaties binnen uw organisatie/franchise te pushen. Bijvoorbeeld: Uw prijsniveau in Den Haag kan hoger zijn dan uw prijsniveau in Rotterdam. Om deze reden zou u een "Den Haag Menu" en een "Rotterdam Menu" maken, zodat u de producten en prijzen afzonderlijk kunt beheren.


Zodra u een menu heeft aangemaakt, kunt u overgaan naar "Rooms".


Stap 3: Rooms (wijken)

Klik op "Rooms" in de bovenste balk.

Uw "Rooms" zijn uw verschillende wijken of verkooppunten. Rooms volgen verschillende regels en bestel stromen. 


Voorbeelden zijn:

- "Counter" brengt u rechtstreeks door het bestelproces van bestelling tot aan betaling.

- “Drive-Thru" heeft een "Hold" of "Pay" optie voor aparte bestel- en betaal vensters. 

- "Afhalen" heeft afhaal "Datum" en "Tijd" opties. 

- “Bezorging" of "Catering" heeft "Adres" opties. 

- “Thuisbezorgd" (of een andere derde partij) vereist geen betaling, aangezien de betaling wordt afgehandeld door de derde partij.


"Room Type": Wordt deze ruimte gerund door uw locatie of door een derde partij (Thuisbezorgd, UberEats, enz.).


Het dropdown menu geeft verschillende opties, hier een uitleg wat elke optie doet:

Restaurant: Dit type wordt gebruikt voor normale restaurant wijken met tafel service. Na het bevestigen van een order gaat het scherm weer naar het nummer pad waar je een nieuwe tafel kan openen voor de volgende order.

Party: wordt gebruikt voor een wijk waarop de events/partijen op worden aangeslagen. Geeft geen extra opties maar handig voor eigen administratie

Terrace: met deze optie blijft het scherm in de tafel nadat een order is bevestigd. Zo kan een tafel bijvoorbeeld meteen eenvoudig worden afgerekend na een bestelling.

Bar: een pop-up verschijnt nadat er op "Betaal" wordt geklikt met een veld voor "NAAM". Dit kan gebruikt worden voor pickup orders. De naam wordt getoond op de ticket.

Beach: een pop-up verschijnt nadat er op "Betaal" wordt geklikt met een veld voor "NAAM" én "TELEFOONNUMMER. Dit kan gebruikt worden voor pickup orders. De naam en telefoonnummer wordt getoond op de ticket. In combinatie met KDS wordt er een SMS naar de gast gestuurd nadat de chef in de keuken op "Done" heeft geklikt. "Your order is ready!"  

Drive Thru: voor drive-in functies. Informeer naar de mogelijkheden.

Pickup: bij het openen van een nieuw ticket wordt er gevraagd om gegevens klant (naam+telefoonnummer), datum en pickup tijd. De ticket verschijnt in de keuken als pickup tijd binnen de ingestelde productie tijd komt.

Delivery: bij het openen van een nieuw ticket wordt er gevraagd om gegevens klant (naam+telefoonnummer+adres), datum en bezorg tijd. De ticket verschijnt in de keuken als bezorg tijd binnen de ingestelde productie tijd komt.

Catering: voor catering functies. Informeer naar de mogelijkheden. 


"Ordering Options": Lees deze door en selecteer welke het beste bij u past. 

Instant Order: Deze methode wordt gebruikt voor directe verkoop / balie verkoop. Er wordt besteld en meteen daarna afgerekend.

Staged Order: Deze methode wordt gebruikt voor bijvoorbeeld een pizzeria, wanneer een gast belt om de bestelling door te geven. De order wordt aangeslagen en het afrekenmoment is wanneer de gast de bestelling komt ophalen.

Fine Dining: Deze methode wordt veelal in restaurants gebruikt. Hierbij wordt een tafel / ticket geopend en verschillende bestellingen door de medewerker geplaatst gedurende de periode dat de gast binnen is. De rekening wordt hier bij het opvragen van de gast pas afgedrukt.

"Advanced Settings": Deze optie geldt alleen voor ruimtes van derden. Wij raden u aan om met uw accountant te overleggen hoe u omgaat met de verkooprapportage en belastingen.

Als u alle kamers heeft ingesteld voor verschillende verkooppunten, kunt u verder gaan met Courses.


Stap 4: Courses (gangen)

Via de tab courses kunt u eenvoudig de gangen in de kassa aanmaken. Er kan gekozen worden welke gang er na de huidige komt. Bijvoorbeeld na de gang VOOR komt de gang HOOFD. Dit is ook de volgorde zoals de gangen op de tickets of op de KDS worden weergegeven en de volgorde hoe een medewerker een volgende gang kan uitvragen.

Tip: bij het aanmaken van gangen kunt u het best bij de laatste gang beginnen. Zo kunt u bij de volgende makkelijker de volgende gang selecteren want die heeft u dan al aangemaakt. 


Stap 5: Modifier Groups and Modifiers

Klik op “Modifiers” in de bovenste balk.

Modifiers zijn extra's of aanpassingen die u kunt toevoegen aan een product of product catergorie. 

Er zijn 3 soorten modifiers:

- "Ingredient Modifiers": product aanpassing of toevoeging (Bakwijze, Toppings, Opties, Uitzonderingen, Toevoegingen, Sauzen/Dressings, etc)

- "Size Modifiers": Maat aanpassingen (Klein, Middelgroot, Groot OF 250ml, 330ml, 500ml etc.)

- “Tags": Beschrijving modificaties (Extra, Minder, etc.) Deze kunnen worden gebruikt om alle ingrediënt wijzigingen te beschrijven. Ze hebben geen invloed op de prijs. Voorbeeld: Extra light.Hier is hoe het eruit ziet om elk van deze groepen toe te voegen.

1: Ingredient Modifier

"New Ingredient Group" heeft instellingen die u moet invullen voordat u individuele modifiers toevoegt.

- "Name": naam van de modifier groep. (voorbeelden: ijs toppings, horn keuze, bar extra)

- "Base Options": Beperk het aantal modifiers per product. 

- "Default Base Price": Basisprijs voor de modifiers binnen deze groep

- "Upcharge Options": Extra's bovenop de basisprijs. 

- "Default Upcharge Price": Standaard prijs voor eventuele extra modifiers.

Voorbeeld: U mag zoveel Burger toppings hebben als u wilt, maar u mag slechts 3 toppings toevoegen aan uw Softijs. Als u meer dan 3 toppings aan uw ijsje toevoegt, betaalt u 0,25 cent voor elke toegevoegde topping. 

Voeg de Modifiers toe op het volgende tabblad.

"Name": Naam van de modifier. (voorbeelden: zonder tomaat, met citroen, met slagroom +50ct)

"Base": Wat automatisch wordt geselecteerd elke keer dat u op het product klikt.

"Extra": U kunt hier de prijs instellen op: optellen, vermenigvuldigen, of een vaste kostprijs.

Onder "Advanced Settings” zijn er verschillende opties om de modifier op toe te passen: 

- "Available on SSK": Beschikbaar voor klanten om te kiezen op de Self Service Kiosk.

"Available Online": Beschikbaar voor klanten om online te kiezen.

"Non-Discountable": In zeldzame gevallen kan een modifier vrijgesteld zijn van kortingen of promoties. Ongeacht hoe de prijs van het product wordt gewijzigd tijdens de bestelling, de prijs van deze modifiers zal nog steeds worden toegepast.
2: Size Modifiers

"Name": Naam van de modifier groep.

"Base": Wat automatisch wordt geselecteerd elke keer dat u op het product klikt.

"Extra": U kunt hier de prijs instellen op: optellen, vermenigvuldigen, of een vaste kostprijs.

Onder "Advanced Settings”zijn er verschillende opties om de modifier op toe te passen: 

"Available on SSK": Beschikbaar voor klanten om te kiezen op de Self Service Kiosk.

"Available Online": Beschikbaar voor klanten om online te kiezen.

"Non-Discountable": In zeldzame gevallen kan een modifier vrijgesteld zijn van kortingen of promoties. Ongeacht hoe de prijs van het product wordt gewijzigd tijdens de bestelling, de prijs van deze modifiers zal nog steeds worden toegepast.


3: Tags

"Name": Naam van de modifier groep.

"Name of tag": Naam van tag, deze zal verschijnen op de POS.


Stap 6: Reporting Groups (product groepen)

Reporting groups zijn de groepen die gebruikt worden om de inzichten, statistieken en rapportages weer te geven. Bij het aanmaken van producten kunnen straks Primary en Secondary reporting groups worden aangemaakt. 

Primary reporting groups: worden voornamelijk gebruikt om in te boeken in het boekhoudsysteem. Deze groepen komen ook bovenaan de accounting report voor de boekhouder met daarbij een splitsing van BTW. Het is daarom aan te raden om zo niet te veel primary reporting groups te gebruiken. (bijvoorbeeld: keuken, bar, events)

Secondary reporting groups: hier kunnen meerdere groepen gebruikt worden om straks diepen in de statistieken te kunnen duiken. (bijvoorbeeld: koffie/thee, wijn, fris, vlees)Stap 7: Product Categories

Klik op "Product" in de bovenste balk.

Het eerste wat u nu zult zien is "Product Categories".

Product Categorieën worden gebruikt om verschillende producten in het menu te groeperen. Voorbeeld: "Burgers, Sides, Salades, Drankjes, Desserts, Kindermenu" OF "Koffie, Drank, Lunch, Voor, Hoofd, Na". 

Dit worden uiteindelijk ook de tabbladen boven in beeld op de kassa en handheld:

Klik op "New Product Categorie". Er verschijnt nu een venster met alle instellingen voor de productcategorieën.

Ik zal u laten zien hoe u dit moet doen aan de hand van het voorbeeld "PIZZA". In de eerste sectie voert u de categorienaam in. 


Onder "Availability" zijn er 4 secties:

- "Menus": Selecteer alle menu's die deze productcategorie zullen bevatten.

De verschillende menu's worden aangemaakt op de eerste pagina "Menu". 

- "Channels": Selecteer alle kanalen die deze productcategorie zullen bevatten. Het toewijzen van een categorie aan een kanaal beslist of die categorie wel of niet verschijnt in dat "bestelkanaal". Als u niet wilt dat deze categorie beschikbaar is voor catering of online bestellen, selecteer deze dan niet. 

- "Room Categories" : Selecteer hier de wijk categorieën waarin dit tabblad naar boven mag komen. U kunt dus onderscheid maken welke categorieën/tabbladen u ziet bij het openen van een ticket of tafel. 

Room categories kunnen worden ingesteld onder het tabblad "Rooms"


- "Courses": Selecteer onder welke "gang" deze categorie valt.


Afbeelding toevoegen:

Klik op het wolkje met de pijl om een foto voor de categorie te uploaden. Druk op save.


Group settings:

Scroll naar beneden naar “Group Settings”

Onder "Group Setting" zijn er 4 secties:

- "Upcharge Groups”: Toeslagen die beschikbaar zullen zijn voor alle producten in de categorie.

- "Ingredient Groups": Voeg hier een modifier group toe de beschikbaar wordt voor alle producten binnen deze categorie. Deze modifiers zijn op de POS beschikbaar onder de blauwe knop "modifiers" na het aanslaan van een product (zie voorbeeld) 

- "Discount Groups": Kortingen die beschikbaar zullen zijn voor alle producten in de categorie.

- "Tag Groups”: Tags die beschikbaar zullen zijn voor alle producten in de categorie.

Scroll verder naar beneden naar "New Product Defaults".Onder "New Product Defaults" zijn er 8 secties: Dit zijn allemaal standaardinstellingen die bij het aanmaken van een nieuw product binnen deze categorie over worden genomen. U kunt deze instellingen later wijzigen voor individuele producten indien nodig.

- "Base Modifiers": Modifiers die van toepassing zullen zijn op alles in de categorie. De modifier wordt aan ieder product gekoppeld wat binnen deze categorie valt en zal als pop-up omhoog komen iedere keer als het product wordt aangeslagen.

- "Default Price": Wat de basisprijs is van alle producten in de categorie.

- "Default Tax Rate": Wanneer het menu wordt gepushed naar individuele winkels, zal het standaard belastingtarief van die locatie automatisch worden toegewezen aan het product.

- "Default Cost To Restaurant": Wat zijn de kosten van het basisproduct voor uw restaurant. Dit helpt bij het rapporteren.

- "Default Size Group”: De standaard grootte opties voor de producten in de categorie.

- "POS Button Colour": Welke kleur wilt u dat de categorie toont op het POS.

- "Default Printer”: Waar u wilt dat alle artikelen in de categorie worden afgedrukt. Dit is handig als uw keukens meerdere stations hebben. 

- "Default Product Groups": Hier selecteert u onder welke categorie u de artikelen van de categorie wilt weergeven. Meestal zal dit onder dezelfde categorie zijn, maar soms zal het ook onder andere categorieën zijn (bijvoorbeeld een Caesar salade die staat in categorie "Salads" en ook in "Lunch")


Stap 8: Products 

Klik op "Products" in de bovenste balk.

Klik op een "Productcategorie" om er producten aan toe te voegen.

Klik op "New Product". Er verschijnt nu een venster dat laat zien hoe u een nieuw product aanmaakt.

Voer de "Product Name": heeft drie velden onder kopje "advanced":

    Product name: dit is de benaming hoe het product in het dashboard en in de webshop wordt getoond

    Company name: deze naam ziet u op de POS en KDS. Hier kunnen dus kortere namen worden gegeven om het overzichtelijker te maken voor het personeel (bijvoorbeeld: Fl Chardonnay)

    Customer name: dit is de naam dit de gast op de rekening te zien zal krijgen (bijvoorbeeld: Fles Chateau Bourgogne Chardonnay)

"Product Description": dit is de beschrijving van het product zoals hij ook op de Online Order webshop zal worden getoond.

"Nest product into parent" en "add sub product": zie de gevorderde sectie

Scroll naar beneden naar de volgende sectie. Upload een foto en sla op. 

Alle andere secties zijn standaard ingevuld. Opmerking: SSK staat voor "Self Service Kiosk".


Scroll naar beneden naar "Product Modifiers" en "Preselected Modifiers". 

Modifiers die aan een product worden toegevoegd zullen als pop-up worden getoond op de POS en webshop. Bijvoorbeeld bakwijze keuze bij een stuk vlees.

Met preselection kan worden aangegeven wat de vooraf ingevulde "standaard" optie is. In dit voorbeeld is dat "medium".

Onder "Preselected Modifiers" zijn er een aantal andere dingen die u kunt doen.

"Preselected Modifiers": Als u wilt dat een ingrediënt standaard bij een product wordt geleverd, moet dat ingrediënt worden gemarkeerd als een preselected modifier. Om een preselected ingrediënt te verwijderen tijdens het opnemen van een bestelling, deselecteert u het. Dit zal ook een melding naar de keuken sturen dat het product "GEEN ---" moet hebben. De keuken kan worden geconfigureerd om voorgeselecteerde modifiers op de KDS te tonen of te verbergen. Het is het meest gebruikelijk om ze te verbergen, omdat bijna alle medewerkers moeten weten hoe ze de producten van de restaurants moeten maken.

- "Hidden Modifiers":  Sommige modifiers binnen modifier groepen zijn niet toegestaan (of hebben gewoon geen zin) om aan een product te worden toegevoegd of gesubstitueerd. In dit geval kunnen modifiers per product worden verborgen om dit te voorkomen. Het markeren van een modifier als hidden zorgt ervoor dat deze niet wordt weergegeven in het menu wanneer dat product geselecteerd is.


Stap 9: Combos

Klik op "Combos" op de bovenste balk.

Klik op "New Combo". Er verschijnt nu een venster dat laat zien hoe je een nieuwe combo maakt. Bij een combo kan gedacht worden aan bijvoorbeeld de bekende menu’s van een fast casual keten; ‘Wilt u alleen de sandwich? Of wilt u hier ook een drankje en friet bij voor €5,00?’


Vul de volgende onderdelen in:

- "Combo Name”: Naam van de combo.

"Price": Wat de prijs van de combo zal zijn.

"Sales Tax": Wanneer het menu wordt gepushed naar individuele winkels, zal het standaard belastingtarief van die winkel automatisch worden toegewezen aan het product.

"Available": Waar u een combo kunt bestellen.

"Menu": Welke menu's de combo zullen hebben.

"Display as product": Klik om het als een eigen product op de POS te tonen.

"Combo Categories": Dit zijn de categorieën waar de combo zal verschijnen ALS "Display as product" is ingeschakeld. 

Foto toevoegen.

Klik op "New Section". Voeg de naam van elke optie in de combo toe. Selecteer alle producten die u inbegrepen wilt hebben. Voeg een toeslag toe indien nodig. Als u wilt dat een combo standaard producten heeft, kunt u dat hier ook selecteren. Zie het voorbeeld hieronder. 

Als u uw producten wilt up-sellen, kunt u "Section products triggers combo" selecteren. Wanneer u dit doet, zal elke keer wanneer er op de POS op een individueel product wordt geklikt, u gevraagd worden om een combo te bestellen. 
Stap 10: Discounts

Klik op “Discounts” in de bovenste balk. 


Er zijn twee verschillende soorten discount groepen.

"Item Discounts": Heeft alleen invloed op het individuele product waarop het wordt toegepast.  

"Order Total Discounts": Heeft invloed op de totale orderkosten.


Om een "Item Discount" aan te maken klik op "New Group". Er verschijnt een venster dat laat zien hoe u een nieuwe item kortingsgroep aanmaakt.

"Name”: Naam van de kortingsgroep.

- Kies hoeveel kortingen uit deze groep kunnen worden geselecteerd.

- "Available for Which Menus": U kunt specifieke kortingen kiezen voor een locatie/menu.

Ga naar de volgende pagina om de individuele kortingen in te voeren. 

"Name": Naam van de korting.

- Wat voor soort korting is het? Euro korting (€5 eraf), % korting (20% eraf), vaste prijs (€10). Zie onderstaande voorbeelden.

U kunt nu teruggaan en "Order Discounts" toevoegen.

"Name": Naam van de korting.

- Wat voor soort korting is het? Euro korting (€5 eraf), % korting (20% eraf), vaste prijs (€10). Zie onderstaande voorbeelden.

- Is de korting actief? U kunt kortingen toevoegen die slechts voor een korte tijd gelden. Voorbeeld: Jaarlijkse Moederdag korting voor moeders. In plaats van elk jaar te verwijderen en opnieuw toe te voegen, kunt u hem gewoon deactiveren. 


Gefeliciteerd!

Uw basismenu is klaar. De laatste stap is het "PUSHEN" van het menu.


Stap 11: Push uw menu live

Klik op “Menu” in de bovenste balk. 

Klik op het menu dat u live wilt pushen.

Klik op “Schedule Push”.

Voer de dag en het tijdstip in waarop u het menu live wilt pushen. We raden aan om de menu pushes te plannen tijdens de gesloten uren van de winkel. Alle schema's zijn volgens de lokale tijd van de locatie.